Brødrene Løvehjerte på Det Kongelige Teater

5 ud af 6 stjerner

På Det Kongelige Teater i (det nye) skuespilhus i Nyhavn, spiller for tiden Astrid Lindgrens elskede historie om Brødrene Løvehjerte. Mange har læst bogen og set den gamle film – men sikke en smuk oplevelse denne teaterforestilling også er. I Thomas Bendixens geniale iscenesættelse er her altså et nyt, modigt og rørerende bud på fortællingen om kærlighed, død og om kampen mod det onde.

Hele holdet spillet fantastisk, og her er plads til at også dem fra 8 år af, tør se med, når Brødrene Løvehjerte må kaste sig i døden. Vigtige eksistentielle tanker, i nye farver. Børne og voksen venligt – med fænomenal grafisk animations kunst, der blander sig med traditionelt og enkelt scenografi – med den gamle slagbænk som går igen i mange landskaber – samt to 1000 kantede heste, som også fungerer som klipper og landskab af Karin Betz, der har skabt også de lækreste kostumer.

Bagtæppet består her af Tol Rosners Animationer. En kæmpe skærm danner bagtæppet og der føres man ind i eventyret, med skiftelige digitale kunstneriske baggrunde. Her skabes uberørte landskaber, dog også et genkendelige univers, som veksler mellem dunkelhed og psykedelisk eufori, svævende sfærer og indtryksfulde billeder. Af og til er scenen lidt for windows farvet med det grønne græs og den blå himmel, men i det store hele helt utroligt flot – og skærmen er vel kommet for at blive – og et rigtig modigt og berigende bud.

Historien spilles og fortælles af drengen Karl, også kaldet Tvebak (Morten Hee Andersen) og han er ganske kær og vi er med ham hele vejen. Vi forstå hans kærlighed til den friske letbenene raske storebror Jonathan (Alvin Olid Bursøe) – begge spiller de vidunderligt. For Karl skal dø – og med i døden og ind i landet Nagijala drager drengene. Her er alting smukt, dog er nabodalen besat af den onde Tengil, der skaber død, had og frygt med dragen Katla. Disse to figurer ses aldrig rigtigt helt som andet en glimtvis på skærmen – og det er et modige valg. Kampen for frihed går igang – og animationen overdøver ganske kort tilsidst handlingen i kampens hede, som måske bliver lidt for meget en genfortælling. De to heste der kan så meget, overtrumfes ikke at en kæmpe ildsprudende trojansk drage. Godt ingen børn tisser i sengen efter forestillingen. Man får lyst toil at tage i ødegår, og bare putte sig ind til sit elskede barn og snøfte sig gennem Astrid Lindgrens bog.

Vigtigt er det at slukke for skærmen hjemme og værne om barndommens land. For deri bor kærligheden – og jeg kan på det varmeste anbefale at se denne smukke og imponerende forestilling.

I kan læse mere om forestillingen her

Tak til holdet bag og til det lækre klippeværksted der stod til fri afbenyttelse i pausen. Er så stolt af Det kongelige Teater.

KARL: Morten Hee Andersen
JONATAN: Alvin Olid Bursøe
SOFIE/MOR: Mette Maria Ahrenkiel
ORVAR: Martin Dupont
JOSSI: Bjarne Antonisen
HUBERT: Martin Bo Lindsten
MARTA: Christiane G Koch
VEDER: Sigurd Holmen le Dous
KADER: Peter Christoffesen
TENGILS STEMME: Lars Mikkelsen

Dramatisering: Line Mørkeby

Iscenesættelse:Thomas Bendixen

Videodesign: Tal Rosner

Scenografi og kostumer: Karin Betz

3D animationsinstruktør: Davis Shepard

Lysdesign: Nicolaj Daniel Hommelhoff

Lyddesign: Jonas Vest

Komponist: Kristian Eidnes Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *