Hamlet Live på Kronborg

Anmeldelse : 5 ud af 6 stjerner

Hamlet live på Kronborg , er en slags totalteater /museumsbesøg . Som gæst og publikummer bevæger du dig rundt i dagtimerne fra kl. 10-17  på det enormt imponerende og smukke Kornborg Slot i Helsingør. Stykket er ikke et traditionelt længerevarende teaterstykke, men i små uddrag og improvisationer i slottets forskellige sale og også i kassematerne, får man en indføring i stykket og karakterernes vante gang på slottet. En rigtig fin måde for historie og kulturinteresserede at se slottet på, og samtidigt få en smuk duft af Shakespeares usandsynligt smukke verdens litteratur og nok mest berømte teaterstykke i verden.

Oprindeligt var Hamlet jo en historisk figur tilbage fra Vikingetiden og blev nedfældet af Saxo – den side får vi ikke med fra Shaespeare, eller i  Hamlet Live – men hvor jeg længes efter netop at se det fulde Shakespeare stykke igen – – og det er ment som et kompliment til skuespillerensemblets smukke præstation – for Shakespeare har så smuk en duft, som får en til at længes og den ramte de i Hamlet Live hudløst i samspil med netop lokationen, forholdene og formålet. Det originale stykke i sin fulde længde tilbyder Kronborg jo fra år til år, og der var også en smuk sort/hvid fotoudstilling af skuespillere,  der på Kronborg gennem tiden, havde spillet Hamlet.

Hamlet Live –  er en absolut kultur appetizer, med masser af hjerteblod og talent, generøsitet og åbenhed over for publikum. Det er en light udgave, som tjener godt for ikke top teaterkyndige, der er sultne efter hver en bid af det traditionelle stykke. Men som forældre til en seksårig og som teater- og poesi fan – er jeg dybt taknemmelig – for at mit barn på 6 år fik en fantastisk oplevelse og dybere forståelse af historiens flere lag og dybder.  Som dansker er jeg stolt af, at vi kan berige slottes historie, med denne stolthed, det teaterstykke bør give os – det må være fantastisk at se som turist,

Hele den korte tur fra Helsingør st. enten langs havnen eller en lille omvej gennem byen var skøn. Også den storslåede gå tur op mod slottet er dybt imponerende og så absolut en seværdighed på verdensplan. Da vi ankom i forgården blev vi lokket med ned af en engelsk talende nar, der var dybt berørt over han havde set et spøgelse. Vi gik ind ad en mørk gang ned i kasematterne under Kronborg. Min 6 årige løb afsted helt frygtløs, jeg tænkte jeg må hellere finde hende i mørket inden det blev en ubehagelig oplevelse. Vi stod i første række og det var gange interessant. Hamlet dukkede også op med stearinlys -lige tids nok til at se sin Fars spøgelse. De udspiller en smuk scene. Vi kom nu godt ind i historien. Hamlets far afslørede i scenen af han var blevet  blevet myrdet af sin bror.  Færre scener og karakterer dukkede på på slotspladsen. Vi gik  op i Kongesalen og mødte Kongen igen,  –  Hamlets onkels – den nye Danske Konges- I hans  stue – spiller Hamlet dukketeater også på engelsk og min datter var fuldstændig med – hun råbte ” buhh” efter skurken og forstod at det hele handler om det som Kongen gjorde mod Hamlets far. Senere spillede hun skat med Kongen , der var ved at hugge hovedet af hende , når hun var ved at vinde. Da vi kommer i rummet igen senere, spiles der en scene med   et sværd der hældes gift på.  Et sværd  og gift der i den smukkeste slutscene henfører os alle til den tid, hvor netop drama var det der var – hvor ære og vanære var  –  poesien og dramaet folder sig ud – en smuk scene i det kæmpe store balrum – det er som at være der selv – og det er skønt at se – at min datter er med i legen selvom vi her bare er tilskuer- til sidst danser de for os. Vi klapper og stykket er tydelig ovre – vi nyder det og kigger videre.

Vi gik rundt på slottet og kiggede på originale malerier, gobeliner, tårnkamre og kroge en ekstra gang og lige pludselig møder vi selveste Dronningen – Dronning  der var Mor til Hamlet – og hun fortæller os om hendes rum vi står i, hvor kun kvinder havde adgang, med et indmuret hemmeligt køkken, da Dronningen i al hemmelighed godt kunne lide at lave mad, om hvordan de spiste svaner og påfugle med fjer på og havde så usandsynligt mange penge, og viser os hvordan et peberkorn kostede to heste og fortæller flere anekdotiske facts.. Fortid, nutid, fiktion og historie blandes fint sammen – som en introduktion for store og for små, til denne smukke historie, sted og vanvid.

Vi brugte ca tre timer der, og kunne sagtens været blevet længere , da vi f.eks missede Ofelias berømte vanvids scene- men det var nu tilpas alligevel. Vi kunne godt buge en bedre oversigt over scener og karakter – men det føltes alligevel vidunderligt at går rundt der og opleve det hele.

Vi gik dernæst ned på stranden nord for slottet og badede  i aftensolen og hapsede lidt take away med til togturen hjem – der var stille i hytten her kl. 20.00 – dejligt at kunne berige sit barn med så meget poesi og så i dagtimerne.

 

Tak til hele holdet og de to instruktører : Peter Holst-Beck og Barry McKenna

Hamlet: Benjamin Stender
Hamlet: Søren Højen
Claudius: Rasmus E. Mortensen
Claudius: Kevin Kiernan Molloy
Gertrude: Dawn Wall
Gertrude: Helle Kristiansen
Genfærdet: Barry McKenna
Ophelia: Alexandra Jespersen
Ophelia: Thea Bell Schok
Polonius: Andrew Jeffers
Polonius: Ian Burns
Polonius: Barry McKenna
Laertes: Jefferson Bond
Laertes: Malthe Heiberg
Yorrick: Alex Lehman
Yorrick:David Ullrich

I kan læse mere her http://www.kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/kronborg-slot/hamlet-live.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *